Portræt af den kommende købmand

Ole Pedersen, ny købmand i Sejerslev

100%

SEJERSLEV: Han er typen, der tænker og handler hurtigt. Beslutningen om at skulle drive købmanden videre i Sejerslev skulle heller ikke vendes mange gange i hovedet, før det stod klart, at idéen var god. Ole Pedersen er 47 år. Han har boet i Sejerslev hele sit liv. Købte sin egen gård i 2005, og nu skal han også være købmand.  

Ole Pedersen befinder sig i et lille varmt frokostrum “back stage ” bagved kølediskene i Min Købmand i Sejerslev. Han går hen til vinduet, og med ild i øjnene og begejstring i stemmen, siger han:  

– Kan du se det for dig, vi udvider den vej ud. Måske laver vi en lille café. Jeg ser masser af potentiale i den her Købmand. Det gør jeg altså.  

Ole Pedersen kender hele området, for han har været her hele sit liv. Han har været med til at bygge hallen i Sejerslev, og har været frivillig flere steder i lokalsamfundet. Til dagligt driver han O.P. Algebekæmperen. Et algebekæmpelsesfirma, der slår alger ned på Mors og i Thy og Salling, men det skræmmer ham ikke at skulle fylde endnu mere arbejde ind i sin kalender. Der har nemlig altid været fart på i hans liv. Han er landbrugsuddannet. Har arbejdet i landbruget i 18 år, og startede sin algebekæmpelsesvirksomhed op for tre år siden.   

Beslutningen om, at skulle springe til og blive købmand i stedet for Annette Kjær Pedersen lå med det samme rigtigt i maven. Han fortæller:   

– Den dag Annette slog op på Facebook, at hun ville trække sig tilbage, så kørte jeg op i butikken, og snakkede med hende. Jeg stillede mig ved kassen, og så sagde jeg til hende:   

“Annette, det er da ikke 1. april endnu? Du skal da ikke til at holde med at være købmand?”   

– Så sagde Annette: “Jo, jeg har truffet en beslutning”.   

– Så stod jeg lige 10 sekunder og så sagde jeg:   

“Hvis ikke der kommer en seriøs købmand, så…”   

– Annette afbrød og sagde: “Kommer du så?”   

– Så smilede hun, og så sagde jeg:   

“Ja, det ka’ nu godt være, at jeg skal til at være Købmand”.   

– Så gik jeg ud ad døren, og kontaktede min revisor dagen efter, og derefter kørte møllen bare.

 

Planen er, at Ole Pedersen vil have to fuldtidsansatte i Købmanden, og på den måde kombinere det at være købmand med det at bekæmpe alger.  

Da Ole Pedersen var barn i Sejerslev, så så byen helt anderledes ud. Han fortæller:  

– Jeg gik jo i skole heromme bagved. Den folkeskole, der nu er blevet til Naturfriskolen. Dengang var der jo to købmænd i byen. Folk boede fast i byen. Nu er der mange udlejningshuse, og børnetallet er også faldet noget. I min verden vil jeg gerne, at Sejerslev skal være en udviklingsby. Nu bliver der bygget et nyt forsamlingshus heromme i hallen. Det er finansieret, og de går i gang her til foråret. Huset kommer til at kunne rumme op til 135 gæster. Skolen og Ejerslev Havn er også en kæmpesucces. Der er masser af sommerhuse her. Nu skal vi bare lige have moderniseret den her købmandsbutik, så kommer der til at være købmand i Sejerslev i mange år, hvis det altså er mig, der får lov til at bestemme.  

For den tidligere landmand, og nuværende algebekæmper, har det at bestille noget altid ligget lige for. Han fortæller:  

– Jeg startede allerede i 6. klasse, hvor jeg kørte op til min nabo og hjalp dem i stalden og i marken. Gik ud af 9. klasse, og fik fuldtidsarbejde ved en stor landmand.  

For 47 år siden var der ingen store landbrug i Danmark. Ole Pedersen fortæller:  

– Min far havde et lille landbrug, og min mor arbejdede oppe på Sejerslev Plejehjem, som også er nedlagt nu. Mine søskende har også altid været aktive. Vi er landbrugsuddannede alle tre.  

  

Laila skal være leder i butikken  

Ole Pedersens kæreste, Laila, har 20 års erfaring inden for butik. Hun har arbejdet i Kvickly i Thisted, og så har hun erfaring fra både en restaurant og en bager. Og netop drømmene om at lave en lille bager ligger også på tegnebrættet engang ude i fremtiden. Når engang Sejerslev bageren Palle Odgaard stopper, så drømmer Ole og Laila om at lave et lille brødudsalg i købmandsbutikken. Ole Pedersen fortæller:  

– Det med bageren det bliver først, når Palle engang stopper. Først og fremmest, så skal Laila være leder i butikken, og så skal jeg supplere op alt det, jeg kan og har tid til. Algebehandling er jo sæsonpræget, så når det er vinter, kan jeg give fuld gas her i Købmanden, og det glæder jeg mig til, det må jeg sige. I sommerhalvåret må jeg gå mere til hånde. Rydde op på lageret og sætte på hylder og den slags.  

Laila og Ole Pedersen glæder sig til deres nye liv som købmandspar. Han siger: 

– Vi skal have shinet det hele op herinde. Nyt lys inde i butikken, måske solceller på taget. Det hele skal se indbydende og moderne ud. Og hvis vi kigger 15 år frem i tiden, så er vi fortsat købmandspar i Sejerslev.  

Ole Pedersen håber på stor opbakning fra lokalbefolkningen. Han slutter med at sige:  

– Jeg håber, at de lokale vil gøre mange af deres indkøb her, for er der ingen opbakning, så er der ingen købmand. Og både Laila, personalet og mig vi skal nok sørge for, at det her kommer til at køre fuld fart fremad. Jeg tager hurtige beslutninger, men når jeg har sagt a, så siger jeg også b. Min far og mor ryster lidt på hovedet af mig. De siger:   

“Jamen Ole, hvordan kan du nå alt det?”   

– De forstår mig ikke helt, men vi lever kun en gang, og jeg kan bare mærke, at det her det bliver godt. Sådan en chance her, den får man kun én gang i livet.  

Ole Pedersen skal videre, han står ikke stille mange minutter ad gangen. Der er ingen tvivl om, at den nye købmand i Sejerslev vil frem og videre i verden.  


Temasponsorer i Fokus på Sejerslev:


 

 Artikler i Fokus på Sejerslev:

Hvad ønsker børnene sig allermest til jul?

Portræt af den kommende købmand

– Det bedste juleparty nogensinde

Hvordan har borgerne i Sejerslev det med købmandsskiftet?

DJ på Mors: Var jeg ikke flyttet til Sejerslev, så havde mit liv set noget anderledes ud

Købmand før afskeden: Glædeligt – med en knude i maven

Ingen resultater