Annoncørbetalt indhold
Årets julegave!
I En Købstadskrønike, Bykonger og Byrødder, Nykøbing Mors i 100 år, tegnes portrætter af de 12 borgmestre og 124 byrådsmedlemmer, som styrede byen fra 1869 til kommunalreformen i1970.
Den politiske historie fortælles, som samtiden opfattede den, gennem små og store anekdoter.
Bogen bygger primært på avisartikler fra byens dagblade, som var tilknyttet de forskellige politiske partier. Med denne bog har Nykøbing fået sin egen unikke byhistorie.
Ellen Skjødt Rasmussen som stammer fra Nykøbing og som i dag er direktør for REFSVINDINGE BRYGGERI ApS skriver om bogen bl.a.:
”Fantastisk bog, som jeg har købt i boghandlen, og læste en sjov historie om min afdøde svigerfar Thyge Bang og Fister Bang. Tak for bog. 😊”
og
”Fandt også ud af at min oldefar Laurits Larsen har været en del af håndværker koret, og min farfar en del af håndværker foreningens bestyrelse. Dejlig læsning. ”
En af historierne handler om, at der i 1885 var 9 gæstgivere og 18 værtshusholdere i Nykøbing by, og 20 købmænd havde tilladelse til at handle med brændevin. Intet under at afholdsbevægelsen blev stor i Nykøbing på den tid. Læs for eksempel beretningen om lærer Andresen fra Karby, da han i 1903 blev drukket plakatfuld på værtshuset Aahuset i Nykøbing. Først spiste han, og senere drak han – i selskab med gæstgiver Hans Jensen, dennes kone, Jensine, deres datter og en absolut ikke uberygtet pige, Maren Jensen. Der blev serveret 12½ flasker champagne foruden strømme af portvin og caloric (svensk punch). At Andresen blev så plakatfuld, at han ikke kunne tage hjem, kan ikke undre. Han blev i Aahuset om natten, lå og drak portvin i sengen, og havde Maren inde hos sig en tid. Men så fuld havde han været, at han ikke engang kunne huske, hvad der gik for sig.
En anden historie fortæller om, da Niels Chr. Haurum, som redaktør for Social-Demokraten, tog til Jegindø og blev belært om bibelhistorie. Haurum indrømmede over for færgemanden, at han skulle holde en socialistisk tale på øen, hvortil færgemanden bemærkede: ”Tror du nu også, at det er Gud velbehageligt”? Det mente Haurum, men den gamle sluttede med at sige: ”Ja, det mente også Paulus, da han var på vej til Damaskus, men Gud åbenbarede sig for ham på vejen og belærte ham om noget andet.”
Og kunne Nykøbing have være Korsbæk i Matador? Ja, selvfølgelig. Byen havde det bedre borgerskab i Den Sorte Klub, bankdirektør Wøller, som godt nok begik underslæb, byens egen Mads Skjern, N.A. Christensen, som dog kom fra Stauning, Jernbanerestaurationen (Morsø), Postgården (Bendix) og Skovpavillonen som i Nykøbing dog hed Strandpavillonen.
I 1960’erne var der specielt to ting, der optog borgerne i Nykøbing. Den ene var det evige spørgsmål om, ”hvornår kommer Sallingsundbroen dog”. Den anden var en stor injuriesag mellem tidligere borgmester Axel Ivan og arkitekt Jørgen Bang, også kaldet Fister Bang. Det gav anledning til en tegning i Aalborg Stiftstidende med overskriften ”Dagligt liv på Solskinsøen”. Også dette beskrives udførligt i bogen.
Som sagt er der mange historier fra Nykøbing i bogen, som er på 504 sider og som for 299 kr. kan købes i boghandlen i Algade, hos Havnekøbmanden eller hos Museum Mors. ÅRETS JULEGAVE!